Witte roos
Een leidinggevende vertelt: “Wij sturen een condoleance kaart aan medewerkers wanneer iemand dichtbij hen overlijdt. Bij het overleden van een medewerker gaan we als groep naar de begrafenis en nemen we allemaal een witte roos mee voor op de begraafplaats. Het wordt zeer gewaardeerd wanneer de managers ondersteuning bieden aan de leidinggevenden wanneer iemand van hun groep medewerkers overlijdt.” Een andere werkleider richtte een gedenktafeltje in op de afdeling nadat een medewerker overleed.

“We gaan op bezoek bij medewerkers die lang opgenomen zijn in het ziekenhuis en ik neem vaak telefonisch contact met ze. Medewerkers kunnen ondersteund worden door onze bedrijfsmaatschappelijk werkster, leidinggevenden geven deze opties aan de medewerkers.”

Een kaartje
Diverse geledingen in het bedrijf sturen kaartjes naar zieke collega’s. Het Sociaal Voorzieningsfonds van Werkse! doet dat ook en heeft speciaal daarvoor een serie kaartjes laten drukken.

Golden girls
Zes Golden Girls hebben aan een door het bedrijf aangeboden training Grijs Goud deelgenomen. “We hebben gekeken hoe wij als zestigplussers (echt waar) vitaal en energiek aan het werk kunnen blijven, zolang we willen – of zolang het nodig is.”

Niet alles hoeft gezegd
Collega’s zeggen we zorgen op allerlei manieren voor elkaar maar … dat hoeft niet op onze site.

Zorg goed voor jezelf
In zijn nieuwjaarstoespraak roept de directeur iedereen op ‘wees lief voor jezelf’.  Dat inspireert onze bedrijfsmaatschappelijk werkster tot het plaatsen van een artikel daarover op intranet. Om ons eraan om goed voor onszelf te zorgen: ‘Zo zet je jezelf op nummer 1 – zonder een egoïst te zijn’. Leven in het hier en nu, volledig verbonden zijn met en open staan voor je liefje, je vrienden en familie kan eigenlijk alleen maar als je goed voor jezelf zorgt. Als jij niet sterk, gezond, rustig of gefocust genoeg bent, kun je er ook niet zijn voor anderen. Dus. Het is niet alleen helemaal oké, maar zelfs nódig om jezelf op nummer 1 te zetten. Lees het hele verhaal: Zo zet je jezelf op nummer 1

Vitaliteit
Werkse! wil dit jaar graag weer een nieuw Vitaliteitsprogramma starten en is op zoek naar leuke en nieuwe ideeën. Vanuit de OR werd de oproep gedaan om alle leuke en gezellige ideeën in te sturen onder het motto: ‘waar krijg jij energie van?’ Er kwamen maar liefst vijfenveertig inzendingen binnen. Ideeën variëren van: gezond eten, fintnesapparatuur, stoelmassage tot dansen en olieworstelen. Bekijk de video! Met een aantal actievelingen wordt een programma in elkaar gezet, dus wordt vervolgd. Maar reken niet dat het olieworstelen erdoor komt.

Vanuit team Werk

“Wij sturen een condoleance kaart aan collega’s wanneer een familie lid in eerste/tweede lijn overlijdt. Ook sturen we berichtjes via e-mail of WhatsApp wanneer collega’s ziek zijn of andere ondersteuning nodig hebben.  Bij langdurig zieken zorgen we voor een leuke attentie van het team, om een hart onder de riem te steken.

“Indien mogelijk gaan we op bezoek bij collega’s die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Bij kandidaten houden we telefonisch of via WhatsApp contact. Hier proberen we om samen met de kandidaten en/of andere hulpverleners te bekijken waar we ondersteuning kunnen bieden.”

“Bij bemiddeling (op weg) naar werk, bekijken het gehele plaatje van de kandidaat. Waar kunnen we extra hulp inschakelen of de kandidaat trainingen laten volgen, om een gewenste stap vooruit te komen? Voordat dit mogelijk is, zijn er veel gesprekken nodig waarin luisteren belangrijk is voor collega’s en kandidaten.”

“Iedereen zou meer mogelijkheden moeten krijgen om zorg verlof op te nemen in delen of langer.”

Samen gezond
Samen wandelen: dat doen verschillende collega’s al. Soms is er een wandelend één-op-één overleg en tijdens de lunchpauze wandelen mensen met broodzakjes of een sappige appel buiten een rondje. Goed voor de onderlinge sfeer. En daarna weer iets fitter achter het bureau.
Tafeltennissen in de pauze met collega’s. Zou hou je – terwijl je plezier hebt met elkaar – het lijf in goede conditie. Sinds twee jaar kennen we de Gantelse tafeltenniskampioenschappen. Onder aanmoediging van collega’s spelen professionals en amateurs onder de collega’s voor de prijzen.

Ontspannen na werktijd
De personeelsvereniging zorgt diverse keren in het jaar voor een ontspannen avond. Iedereen welkom. Een jaarlijkse talentenjacht, workshops om een paas- of kerststukje te maken, karaokeavond waarbij deelnemers soms maanden van tevoren oefenen en oefenen. Een tocht door de Delftse grachten en een zomerbarbecue met voor elk wat wils. Van gezonde salades tot vegetarische snacks naast de gebruikelijke bbq ingrediënten.

.

Interesse tonen
Vanuit medewerkers leeft er de vraag om het tonen van meer interesse: “Op het moment dat een leidinggevende privéproblemen heeft dan zou ik graag willen dat de manager aandacht aan hem of haar geeft en zorgt dat men ondersteund worden.” En ook: “Managers zouden moeten weten dat kadermedewerkers/ leidinggevenden ook recht hebben op zorgverlof. Ondersteuning tonen en deze opties benoemen.”