Vitaliteit: een van de speerpunten van Werkse!

In 2017 zijn wij een nieuwe weg ingeslagen als het gaat om te zorgen voor elkaar en onze gezondheid. Het begon met een workshop voor alle medewerkers, onder werktijd, met het onderwerp: ‘gezond en lekker in je vel’.

In navolging van deze workshop zijn wij intern een vitaliteitsprogramma gestart. Het leuke van dit programma is we het vooral zelf doen!De bijeenkomsten zorgen voor verbinding tussen collega’s van diverse afdelingen. Het vitaliteitsprogramma is zeer divers zodat iedereen wel ergens aan deel kan nemen. Voorbeelden zijn: wandelsessies tijdens de lunchpauzes, de pingpongtafels en een tafelvoetbal die op diverse plekken in het gebouw zijn neergezet. Een groep collega’s wilde graag een hoelahoep op de kamer om zo af en toe even los te kunnen gaan. Enkele weken later kregen zij een mooie hoelahoep bezorgd. Omdat de collega in actie nog even moet oefenen hier nog “onherkenbaar” in beeld bij haar eerste poging.

“Ik vind het heerlijk om op een drukke dag even tien minuten de tijd te nemen om een potje te tafeltennissen met een collega. Even fysiek actief zijn, lekker lachen en dan kan ik er weer tegen aan.”

Quotes van collega’s

“Ik heb persoonlijk ervaren dat een goed onderbouwde opleidingswens gehonoreerd wordt. Ik ben Werkse! dankbaar dat zij mij zowel in tijd als in geld ondersteunen om mezelf te blijven ontwikkelen.”

“In de bijna 20 jaar dat ik bij Werkse! werk heb ik vele kansen gehad om mijzelf te ontwikkelen. Ik heb daar veel aan in mijn werk als leidinggevende en OR lid.”

“Werkse! helpt mij bij het ontwikkelen door de veelzijdigheid van de collega’s, de veelzijdigheid en omvang van de organisatie en de complexiteit van de publiek bestuurlijke context. Binnen Werkse! zijn veel mensen met zeer verschillende ‘kleuren’ qua karakter en culturele achtergrond. Dit zorgt ervoor dat elk onderwerp door deze mensen door verschillende brillen wordt bekeken. Deze diversiteit is een verrijking.”

“In het jaar dat ik nu bij Werkse! werk heb ik mij op diverse manieren kunnen ontwikkelen. Via opleidingen maar ook via bijeenkomsten. Verder heb ik met mijn leidinggevende maandelijks een gesprek over de voortgang van mijn functioneren en de afdeling om te kijken wat nodig is voor mij en de afdeling.”

“Dit jaar ben ik lid geworden van een vakvereniging. Hier haal ik veel kennis en kunde uit. Wat ik heel goed vind aan Werkse! is dat men openstaat voor eigen suggesties. Zo wilde ik graag naar een symposium en werd dit gewoon mogelijk gemaakt. De benaderbaarheid van teamleiders/managers vind ik hierin heel belangrijk.”

Zorgverlof

“Ik voel me hierin altijd gesteund. Mijn ervaring is wel dat ik het zelf actief over dit onderwerp moet hebben. Ondanks dat het een onderwerp is wat bevraagd zou moeten worden tijdens de HR-cyclus. Daar zit duidelijk ruimte voor groei. Echter de momenten dat ik dit onderwerp ter sprake heb ‘moeten’ brengen is er vanuit het management altijd goed op gereageerd. Het is serieus genomen en we zijn altijd in staat geweest het goede gesprek te voeren.”

“Mijn zoontje heeft twee keer in het ziekenhuis gelegen en kon ik direct zorgverlof opnemen, zonder vervelende vragen ‘of het nu echt wel nodig was en of mijn man niet ook kon inspringen’. Er werd begrepen dat ik als mama gewoon bij mijn kind wilde zijn. Fijn dat dit kan.”

Zorgen voor elkaar

“Mijn leidinggevende komt al vrij snel langs met een laptop (zodat ik wat kan thuis werken) en een prettig bezoekje. Maar hoe leuk zou het zijn geweest als namens het MT of P&O een kaartje of een bloemetje had meegebracht. Ook al was ik wat teleurgesteld, het doet mij goed om na 6½ week alsnog een mooi boeket te ontvangen. Beter laat… dan helemaal niet!”

Zorgen voor elkaar

“Even een appje naar een collega die in het ziekenhuis ligt voor een operatie.”

Leuke gebeurtenis

“In september trouwde ik en zorgden mijn collega’s voor een heerlijk ontbijtje bij thuiskomst!

Dit was een hele leuke verrassing, ik werkte nog maar twee maanden bij Werkse!. Nogmaals bedankt lieve collega’s!”

Zorgen: ook aan het einde van je dienstverband

Werkse! wil goed zorgen voor haar medewerkers zowel voor zij die in dienst komen en in dienst zijn, als voor hen die de organisatie gaan verlaten. Voor collega’s die met pensioen gaan bieden wij ook trainingen aan ter voorbereiding op hun pensionering. Zij krijgen hiermee de gelegenheid om zich vooraf voor te bereiden op een nieuwe fase van hun leven.

Een van de collega’s verlaat binnenkort de organisatie en heeft op een openhartige manier aangegeven hoe hij de laatste periode heeft ervaren. Betrokkene is binnen Werkse! twee jaar geleden een andere functie gaan vervullen. Het feit dat Werkse! dit niet alleen accepteerde maar ook het onderzoek aanging om te kijken wat hij en Werkse! nog wel konden betekenen voor elkaar vind de collega persoonlijk nog steeds een heel krachtige aanpak die heel veel vertrouwen en veiligheid heeft gegeven. Hij heeft zichzelf de afgelopen twee jaar kunnen ontwikkelen in een andere rol en op die manier kunnen onderzoeken waar hij blij van wordt. Aandachtspunt is het aandacht besteden aan de communicatie en het vertrek van collega’s. De mensen die de organisatie verlaten zijn immers ook ambassadeurs in de wereld buiten Werkse!. Een goed einde is minstens zo belangrijk als een goed begin.