Een collega vertelt: “Twee jaar geleden ben ik begonnen als Young professional binnen de afdeling participatie. Dit is een mooie op stap geweest om in het werk als consulent te groeien. Voordat ik bij Werkse! begon heb ik een post hbo opleiding tot jobcoach gevolgd. Daardoor wist ik dat ik graag deze richting op wilde. In de voortgangsgesprekken/bila’s en planningsgesprek heb ik bij mijn leidinggevende ook aangegeven dat ik meer zou willen coachen. Zij bood mij dan ook aan om mijzelf hierin verder door te ontwikkelen binnen team WEP. Echter bleek er op het laatste moment een plek vrij te komen in het team van de jobcoaches/consulenten WSP. Mijn leidinggevende kende mijn ontwikkeldoel en gunde mij de kans om te verhuizen naar de WSP consulenten/jobcoaches. Hieruit blijkt voor mij duidelijk dat Werkse! wil meedenken aan het ontwikkelen van zijn/haar personeel gericht op zijn/haar persoonlijke doelen. Uiteraard is niet alles mogelijk, maar wordt er wel graag meegedacht. “

Hoogwaardiger werk
Deze dames hebben de ontwikkeling doorgemaakt om producten met een hoogwaardige en luxe uitstraling te assembleren. Voorheen deden zij alleen verpakkingswerk.

Opgeleid
Deze medewerkers zijn in de afgelopen maanden opgeleid om elektrische bedrading en schakelmaterialen volgens de normen te produceren, te monteren en te testen.

Training on the job
Een medewerker wordt door de klant door middel van “training on the Job” en aan de hand van werkinstructies opgeleid. Om na opgeleid te zijn zelf de training te kunnen geven aan collega’s.

Traineeship
Hoe ik mij uitdaag? is de vraag van een medewerker van Dienstverlening en Support. “Ik heb een Traineeship bij AFAS gedaan van twee maanden. Ik leerde alle in- en outs van het AFAS-systeem, om te gebruiken voor Werkse!. Voor deze cursus ben ik drie dagen in de week ondergedompeld in de wereld bij AFAS. Ik heb tijdens deze training voor de afdeling HRM een website ‘Werken bij…’  gemaakt en gekoppeld aan AFAS. Via deze site kunnen sollicitanten niet alleen info ophalen, maar ook meteen hun gegevens als een cv of een video uploaden. Op deze manier kunnen ook de werkdruk met betrekking tot de toekomstige sollicitaties binnen het bedrijf verminderen. Supergaaf dat ik dit mocht doen (ook al was het soms spannend…).”

Magazijnplek & tolk
Vorig jaar kwam een statushouder bij ons binnen, en het was even zoeken naar de juiste route, ook omdat hij moeite heeft met de Nederlandse taal. Het Nederlandse woord dat hij absoluut wel wist, was ‘magazijn’: daar wilde hij graag werken! Samen met Werken & Leren en het Magazijn toverden we een werkervaringsplaats in het magazijn uit de hoed, waar hij in korte tijd voorbereid werd op de heftruckcursus. Tijdens de cursus, en na overleg met de opleider mocht hij een Arabische tolk meenemen. De theorie was zeker niet makkelijk, maar wat denk je..? Hij is geslaagd!! Nu de volgende stap: een betaalde baan als heftruckchauffeur. Wij hebben er veel vertrouwen in, want wie wil deze goedlachse kandidaat nou niet aannemen?

Schone diploma’s
Met kerende regelmaat melden de schoonmaakcollega’s dat er weer diploma’s zijn behaald. Zoals voor de schoonmaak basisopleiding SVS, voor de VCA-opleiding en dan ook nog twee mensen die een DKS diploma (dagelijkse controle schoonmaak) op hun cv kunnen bijschrijven.

Lean belten
Periodiek ook veel mensen die hun Green Belt in het kader van Lean behalen.

Drie gediplomeerde beveiligers erbij
Drie mannen zijn geslaagd begin 2019 geslaagd voor de opleiding ‘Beveiliging’. Een mooie prestatie! Een van hen is twee jaar geleden geswitcht van afdeling Schoonmaak naar Beveiliging. Tijdens de studie had hij het soms zwaar. Maar nu wordt er zelfs nagedacht over een cursus ‘Praktijk Begeleider’, zodat hij nieuwe studenten kan begeleiden. Een ander kwam van de afdeling Post en kon binnen een jaar zijn opleiding afronden en dat geldt ook voor de derde gediplomeerde.

Genomineerd!
Een van de schoonmaakmedewerkers van Werkse! is doorgedrongen tot de landelijke finale “Topper 2019”! Hij werd genomineerd door Werkse! in samenspraak met de locatie waar hij schoonmaak- en conciërgewerkzaamheden uitvoert. Toppers zijn SW-medewerkers en Participatiewet-medewerkers die werken aan hun ontwikkeling en die het daarom verdienen om in het zonnetje te worden gezet. De organisator hiervan SBCM (kenniscentrum en A&O fonds van de sociale werkvoorziening), bezorgde een grote taart om de nominatie te vieren.

Statushouders geslaagd voor VCA examen
Van de tien statushouders die hun VCA opleiding en examen deden, zijn er negen geslaagd. Eén van de kandidaten heeft zelfs twee diploma’s bemachtigd: naast het VCA Basis ook de VOL-VCA voor operationeel leidinggevenden. De kandidaten zijn intern bij Werkse! voorbereid door middel van e-learning, woordenlijsten met de belangrijkste begrippen en praktijkinzicht door op de werkvloer gevaarlijke en onveilige situaties te leren herkennen. De combinatie van e-learning op eigen tempo, praktijkinzicht en klassikaal proefexamens oefenen blijkt een succesformule die we ook voor externen bedrijven in kunnen zetten.

Eén van de deelnemers: “Ik ben heel erg blij dat ik mijn VCA eindelijk heb gehaald, want nu kan ik aan het werk.” Dat werd al heel concreet bij de diploma uitreiking: niet iedereen staat op de foto omdat een deel van de geslaagden al aan het werk konden! Statushouders zijn gestart als: verkeersregelaar, elektromonteur, bouwhulp, servicemonteur en werkvoorbereider. En de baankansen voor de anderen? Die zijn 100% want een VCA diploma wordt bij heel veel beroepen gevraagd en gewaardeerd. Een van hen vertelt.