Barista’s in opleiding
Werkse! is een Barista Bar rijker. Lekkere koffie en tegelijkertijd een opleidingsplek voor barista’s. Dit project is bedacht door de werkgroep ‘nieuwe werksoorten’. Hoofddoel van het project is om kandidaat-werknemers die willen uitstromen richting horeca/catering/hospitality, deze vakvaardigheden en competenties mee te geven en daarmee kansrijker zijn op een baan. De medewerkers hebben een training gedaan en hun eerste kopjes koffie gemaakt, maar dat is nog maar het begin. Hoofdsponsor van dit project is onze koffieleverancier Fortune Coffee. Zij dragen zorg voor de machines, de kwalitatieve koffie en toebehoren. De koffie is een Fair-trade product en meer dan dat. De Piaggio Ape of BaristaMobiel kan ook extern worden ingezet.

Doppen sparen
Jonge medewerkster, met een verstandelijke handicap en sociaal betrokken. Zij zorgde ervoor dat er een bak kwam in de kantine, waar iedereen plastic doppen in kan deponeren. De opbrengst daarvan gaat naar de opleiding voor hulphonden. Na haar te vroege overlijden blijven medewerkers van Werkse! doppen verzamelen. “Zij zou het mooi gevonden hebben dat wij hier natuurlijk gewoon mee doorgaan.” (zie foto links)

Duizenden bezoekers op Open dag
Werkse! kijkt terug op een geslaagde Open dag vanwege het 90-jarig bestaan. Dankzij vele bezoekers, alle medewerkers en niet te vergeten de zon werd de Open dag een feestje! Het aantal bezoekers hebben we niet geteld. Maar we schonken maar liefst rond de 10.000 drankjes aan de stroom bezoekers uit. Van jong tot oud, van buurtbewoner of gemeenteraadslid tot trotse ouders van al even trotse medewerkers: allemaal kwamen ze af op de Open dag. Het meest onder de indruk waren bezoekers tijdens ons open huis over de passie van medewerkers tijdens de uitleg van hun werkzaamheden: “wat een positieve vibe!” en “hier zou ik ook wel willen werken”. Dat Werkse! heel veel verschillende werksoorten heeft werd ook menig bezoeker tijdens de Open dag duidelijk. “We hadden geen idee wat hier allemaal gebeurt, best veel allemaal en ook professioneel.” (zie foto links)

Toekomstmuziek
Twee keer per jaar organiseert Werkwaardig een doe-activiteit, waarbij werkzoekenden en partners een aantal avonden samenkomen. Dit keer om te oefenen voor een gelegenheidsoptreden. Het werd een spetterend optreden van deze Werkwaardig Band. Een samenspel tussen viool en piano. Een Werkwaardig bestuurslid op gitaar en onze directeur achter de drum. Een zingende partner. Het regent zonnestralen en er is een vrolijke opzwepende rap met een knipoog naar de volgende doe-activiteit: ‘Spring maar achterop mijn fiets!’. Én de helft van de deelnemers heeft de stap richting werk al gezet!

Vrijthof-Vrijthof
Een team van Werkse! nam deel aan Vrijthof-Vrijthof: zie www.vrijthofvrijthof.nl. Een mountainbiketocht van 150 kilometer van het Vrijthof in Maastricht naar het Vrijthof in Hilvarenbeek. De opbrengst is voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding. Een groep collega’s oefende vele zondagmorgens. “Super leuk en sportief,” aldus een van hen. “Maar het belangrijkste is natuurlijk een bijdrage aan KWF Kankerbestrijding, daar doen we het voor.”

Kerstpakketten en de voedselbank
Heel veel medewerkers doneerden hun kerstpakket aan de voedselbank. Overigens werden de ruim 900 pakketten ingepakt door vrijwillige collega’s aan de lopende band van de afdeling assemblage.

Boeken delen
“In de huiskamer op de eerste etage is langzaamaan een mini bieb aan het ontstaan. Een mooie gedachte: boeken met elkaar delen. Wil je een boek lenen, doen, daar staan ze voor. Heb je zelf boeken die je op deze manier wilt delen met je collega’s: zet ze er bij.”